Живеем в две паралелни реалности, едната е на телевизора, по

...
 Живеем в две паралелни реалности, едната е на телевизора, по
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Има две паралелни реалности в България - на телевизора и на хладилника

 Open photo

 

Живеем в две паралелни действителности, едната е на тв приемника, по който приказват политиците. А другата на хладилника и на джоба ни. Това съобщи специалистът по обществена политика доктор Хасан Адемов на предизборна среща на Движение за права и свободи в Шумен.

Досегашните ръководещи приказват, че инфлацията била привнесена извън. Но това не е правилно, тъй като съгласно Евростат повишаването в Европа е 8%, а Национален статистически институт афишира публично - 17,3%. Неофициалната инфлация обаче е над 40 %. Това си е чист български феномен, безапелационен е Адемов.

И попита: Защо, когато стартира енергийната рецесия, цената на тока набъбна 10 пъти, както и цената на газа?

Когато породи енергийната рецесия, бизнесът не получи обезщетения, с цел да не трансферира увеличените цени на стоките от първа нужда. Антикризисните ограничения не бяха таргетирани по групи и се раздаваха пари на калпак. Не се вслушаха в предложенията на Движение за права и свободи и по тази причина ограниченията нямаха резултат, добави Адемов.

Той напомни, че в края на предходната година ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ предложи за всички български пенсионери, които са потърпевши от Ковид рецесията по 120 лева за месеците октомври, ноември и декември и то без да се обременява бюджета.

Предложихме и при започване на идната година тези 120 лева да продължат да се дават за уязвимите групи, за пенсиите под линията на бедността от 413 лева Искахме тези пари да минават през подпомагането, с цел да е ясно, че това е спомагателна добавка, изясни един от най-хубавите експерти по обществена политика.

Лъжа е, че Движение за права и свободи е било срещу предлагането за 60 лева, които влязоха към пенсиите. Нещо повече - тъкмо ние настоявахме за 120 лева за най-уязвимите групи, а 60-те лева да минат през подпомагането, сподели още Адемов.

Той обясни, че с признатото нарастване на пенсиите от " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия, пенсиите са нарастнали с 1,19 лв. дневно, което не стига даже за един самун.

Движение за права и свободи настояваше за 15% нарастване на пенсиите. Предложението на ръководителя на Движението Мустафа Карадайъ беше 5 пъти по-високо от тази сума, сподели Адемов.

Той предизвести, че има лъжливи упования, че от 1-ви октомври всеки един пенсионер ще получи нарастване на средствата. 136 лева ще получат едвам 1/3 от пенсионерите, съобщи Адемов.

Затова ние споделяме - би трябвало сигурност и непоклатимост. Сигурност за вложенията, за работните места и за приходите. За да има всичко това обаче би трябвало да има устойчиво ръководство с ясна стратегия за излаз от рецесията, добави Хасан Адемов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР